De Jachtlaankerk is in 1952 gebouwd door architect Schuring en in 1953 officieel in gebruik genomen. Zijn zoon, architect Johan Schuring, heeft de vernieuwing geleid.
In 2001 is de kerk van binnen helemaal vernieuwd. Er was behoefte aan meer mogelijkheden: ontmoeting, muziek en andere activiteiten en er wachtte een grote onderhoudsbeurt.
Iedereen is hartelijk welkom om eens binnen te lopen!
De kerk is open voor, tijdens en na de kerkdiensten op zondag (10-11 uur) en doordeweeks op de tijdstippen wanneer de kerk geopend is voor activiteiten
De kerkzaal
Het koperen kruis
Vanaf het midden van de kerkzaal zie je aan de voorwand een groot koperen kruis, dat met zijn open structuur een blik biedt naar wat erachter ligt. Dit door Marleen Berg, beeldend kunstenaar, ontworpen kruis trekt op subtiele wijze de aandacht. Het kruispunt van de twee balken straalt een zacht, gouden zonlicht uit, dat je telkens opnieuw verrast. De harmonieuze combinaties van lijnen en punten lijken een spel te spelen, waarbij ernst en ontroering, maar ook licht en ruimte, elkaar afwisselen.
De halfronde tafel
In de kerk staat op een groot podium een imposante, halfronde tafel. Deze tafel, met een doorsnede van ruim drie meter, is gemaakt van donker hout en prachtig afgewerkt. Laat je vinger maar eens langs de lijnen glijden en je voelt direct de perfectie van het vakmanschap. De tafel neemt een centrale plaats in de kerk in, want het was aan zo’n tafel dat het allemaal begon, in de eerste eeuw na Christus. Hier deelden mensen verhalen over God en Jezus, over heil en vrede, en over hoe dat zich in het dagelijks leven uit. Ze braken samen brood en vierden de gemeenschap.
Doopvont
Bij de tafel hoort een doopvont met een opvallend mooie glazen schaal. Verder de paaskaars en het overige meubilair, alles in dezelfde stijl. Vanaf dit liturgisch centrum kun je zien dat de stoelen in de kerk in gebogen rijen staan, ze volgen de vorm van de tafel en het podium.
Stilteplaats
Voor wie stilte zoekt, is de vroegere hoofdingang omgebouwd tot een kleine stilteplaats. Deze ruimte is licht door het vele glas en er is een kaarsenboom om een lichtje te branden. De stilteplaats wordt regelmatig bezocht. Hier kunt u even stil zijn, denken aan een dierbare die er niet of niet meer is, een naam noemen, mediteren of bidden. Aan de ene wand liggen op glasplaatjes de stenen met de namen van gemeenteleden die het afgelopen jaar zijn overleden; aan de andere wand staan geboortekaartjes. Geboren en gestorven, en daar tussenin Licht.
Toegang Stilteplaats: De Stilteplaats is op zondag te bezoeken van 8.30 uur tot 12.00 uur. Doordeweeks kunt u de Stilteplaats bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk voor activiteiten. Voor meer informatie over de exacte tijden kunt u contact opnemen met de koster. Aangezien de Stilteplaats geen eigen ingang heeft en bewust onderdeel is van de kerkzaal, is het vanzelfsprekend dat u deze niet kunt betreden wanneer de kerkzaal verhuurd is of in gebruik is voor bijvoorbeeld een uitvaart of huwelijk.
Gedachtenis: Wanneer een gemeentelid overlijdt, wordt hun naam tijdens de kerkdienst genoemd. Voor elke overledene wordt er een steen beschreven met hun naam. Na afloop van de dienst wordt de steen naar de Stilteplaats gebracht.
Glas in lood: Kenmerkende elementen van de nieuwe glas-in-loodramen, ontworpen door Gaby Bovelander voor de Stilteplaats:
Licht en warmte
Zonnestralen dalen op ons neer
Een weg naar het licht
Een dak om onder te schuilen
Het orgel
Op 9 april 2003 is het door de firma Reil gebouwde orgel in gebruik genomen.
Dispositie van het Reil-orgel:
Hoofdwerk: Praestant 8′ – discant dubbel, Cornet 4 st., Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Mixtuur 3-5 st. en Trompet 8’bas/discant.
Postitief: Holpijp 8′, Viola di Gamba 8′, Open Fluit 4’en Fluit 2.
Pedaal: Subbas 16’en Octaaf 8′.
Koppel Hoofdwerk – Positief, Koppel Pedaal – Hoofdwerk en Koppel Pedaal – Positief.
Tremulant gehele werk.
Manuaalomvang: C-f3.
Pedaalomvang: C-d1.
Toonhoogte: 440 Hz bij 16ºC.
Stemming: Neidhardt 1724.
Winddruk: 64 m.
Ringleiding voor slechthorenden
In de kerkzaal ligt een ringleiding. Dit is een systeem dat geluid rechtstreeks naar hoortoestellen van slechthorenden stuurt. Hoortoestellen in de “T-stand” ontvangen dit signaal direct, wat zorgt voor helder geluid zonder achtergrondruis. Bij gebruik van de ringleiding is het belangrijk om te letten op de plaats waar u gaat zitten. Let op de grijze strip (ongeveer 1 cm breed) op de vloer van de kerkzaal. Binnen 1,5 meter van deze aanduiding is de ontvangst het beste. De ontvangst kan minder zijn op de buitenste 2 à 3 stoelen in elke rij. In de hal bij de buffetten is ook een ringleiding aanwezig. Meer informatie met een plaatje is te vinden op de muur van de keuken in de kerk
Kelderruimte
De Jachtlaankerk heeft ook een vrolijke, door jongeren geschilderde kelder met een eigen bar voor de jongeren. Die hebben daar één keer per drie weken hun eigen kelderkerk.