Gluren bij de buren in Haarlem

In het kader van toekomstverkenning hebben ongeveer twintig mensen uit de Goede Herderkerk, Grote Kerk en Jachtlaankerk zich in Haarlem laten inspireren door Tom de Haan (stadspredikant) en Judith van der Wildt (directeur Stadsklooster) in ‘de Bavo’.
Wat doet men in Haarlem vanuit de kerken voor de stad? We werden op ideeën gebracht door de enthousiaste verhalen en kregen do’s and don’ts te horen. Er ontstonden onderling goede gesprekken tijdens de lunch bij ‘De wereld van Jansje’ en ook op de heen-en terugreis hebben we ons prima met elkaar onderhouden. Kortom een zeer geslaagde en goed georganiseerde activiteit.

Op 21 maart is een herkansing naar de Stevenskerk in Nijmegen voor wie Haarlem gemist heeft. Voor degenen die zich al opgegeven hebben, iets om naar uit te zien. Je kunt je nog opgeven bij Hester Smits hestersmits@ziggo.nl

Tom de Haan van de ‘Bavo’ gaf ons een drietal punten om te overdenken:

1. Spreek over Vertrouwen, hoop en liefde naar de mensen. In het Engels geeft Faith zowel geloof als vertrouwen weer. Vertrouwen is minder afgebakend dan geloof en daardoor makkelijker te ‘pakken’ dan geloof voor buitenkerkelijken.

2. Geef van wat jezelf ook ontvangen (…) hebt: doorleefd geloof. Probeer niet stilte of verstilling voor anderen te regelen als je zelf niet goed weet wat de waarde van stilte en verstilling voor jezelf is. Vergeet niet om open te staan voor wat je van de stad krijgt, je ben niet een zendende instantie, je ontvangt ook van de stad.

3. Bedenk dat er een kerk met een hoofdletter is en met een kleine letter. Met de kleine letter duidt hij kerk aan als een vereniging van mensen die het samen met elkaar goed en gezellig hebben. Kerk met de hoofdletter appelleert aan roeping, vrede, barmhartigheid, rechtvaardigheid, verzoening, vertrouwen, heiligheid.
Bedenk bij het organiseren van activiteiten over welke (K/k)erk je het hebt.

We werden door de schitterende Sint Bavo geleid en konden in het koor de boeken van vreugde en verdriet zien die voor iedereen te beschrijven zijn. In ‘Een moment’ tussen 12.30 en 13.00 kan iedereen elke dag de Bavo binnen lopen voor een moment van bezinning en verdieping https://www.bavo.nl/kerkdiensten/een-moment/

Vervolgens schetste Judith van der Wildt in de consistorie van de Doopsgezinde kerk voor ons het ontstaan van het Stadsklooster vanuit de Stichting Kerk zonder grenzen. Vanuit een pilot met stiltemeditaties, maaltijden en concerten is het nu een Stichting die geen kerk is maar wel wil uitdragen wat een kerk de samenleving te bieden heeft aan ritme, rituelen, diversiteit in ontmoetingen, verdieping. Het Stadsklooster wil, als een schaal, een bedding maken voor activiteiten die de weg naar binnen begeleiden. Het is ‘een zucht van verlichting in de stad’. Stilte, aandacht, schoonheid verbonden met het dagelijkse leven.

Het Stadsklooster organiseert naast 11 stiltemomenten per week door heel Haarlem e.o., bijna driehonderd activiteiten door heel de stad heen. De bezoekers ervaren niet de schroom of een drempel van een kerkgebouw, maar zijn enthousiast over de plek. Het Stadsklooster wil deze positieve ervaring ondersteunen. De activiteiten worden gedragen door de aanbieder, de plek en het stadsklooster. De activiteiten zijn aanvullend aan wat er in Haarlem wordt georganiseerd en zijn heel divers van aard. Zie ook https://stadskloosterhaarlem.nl/agenda/

De activiteiten hebben geen financiële drempels voor de deelnemers en zijn daardoor niet kostendekkend. Men teert nu nog in op het vermogen van de oorspronkelijke stichting en gaat nu ook inzetten op sponsoring, fondsen werving. De kosten worden gemaakt in de huur van de ruimtes, de 7 vaste krachten, de marketing.

Het succes van het stadsklooster wordt mede gevormd door:
· Niet te lang stil staan, nadenken voor je gaat lopen,
· De randvoorwaarden serieus nemen, zoals Marketing (merkbranding is heel belangrijk; schakel professionals hiervoor in en Budget.

Op 21 maart gaan we inspiratie ophalen in de Stevenskerk van Nijmegen. Daar worden we om half elf ontvangen door de directeur van de Stichting en degene die de vieringen organiseert. Na de lunch vertrekken we weer naar Apeldoorn.

Na beide excursies is er nog een bijeenkomst waarbij we proberen de inspiratie uit Haarlem en Nijmegen ‘op te halen’ en te vertalen naar Apeldoorn en onze verlangens.

Angelique Visser, coördinerend ouderling